Poradenství v oblasti výživy
Redukční dieta
Jde o limitovanou dietu s nutností odvažování všech potravin.Tuky a sacharidy jsou sníženy.Velká pozornost by se měla věnovat výběru potravin,vybíráme potraviny s malým množstvím tuku.Přednost mají potraviny s velkým objemem a malou energetickou hodnotou (např.ovoce a zelenina).Jako zdroj bílkovin preferujeme nízkotučné mléčné bílkoviny a libová masa.Tato dieta vylučuje cukr a potraviny cukr obsahující. Důležitou zásadou redukční diety je jíst často,ale malé porce.Strava se podává 6krát denně,podstatnou část stravy tvoří ovoce a zelenina.
Technologická úprava se shoduje se zásadami zdravé výživy, upřednostňujeme technologické úpravy bez použití tuku.Vylučujeme smažení,preferujeme např.vaření,vaření v páře pečení,pečení v alobalu,opékání nasucho,úpravy na teflonu,dušení bez tuku,úpravy v mikrovlnné troubě,grilování bez přídavku tuku apod.Množství povolené dávky tuků se řídí dle tabulek.Pokrmy zahušťujeme jen povoleným množstvím mouky.Pokrmy nemají být příliš slané a pikantní,aby nepodporovaly chuť k jídlu.
Diabetická dieta
Diabetická dieta patří k základním metodám při léčbě diabetu. V podstatě se neliší od pravidel racionální výživy a od doporučení pro prevenci a léčbu ostatních civilizačních chorob.Jejím hlavním principem je dodržování přesného denního množství sacharidů,které je oproti běžné stravě snížené.Strava je rozdělena do šesti denních dávek z důvodu zabezpečení rovnoměrného přísunu sacharidů.Energetická hodnota stravy se liší podle potřeb klienta, obvykle je kvůli redukci snížena Kvůli prevenci kardiovaskulárních onemocnění ( onemocnění srdce a cév) se doporučuje i omezení tuků. Bílkoviny jsou v této dietě mírně zvýšeny.U této diety se tedy vzájemný poměr živin mírně odlišuje,proto je třeba odvažovat všechny potraviny.Tato dieta je určena k dlouhodobému podávání. Proto musí být pestrá.
Hlavní zásady, které je nutné dodržovat jsou:- stravovat se pravidelně
- omezit, eventuelně vyloučit sladké výrobky
- nesladit cukrem, ale náhradními nekalorickými sladidly
- celodenní přísun sacharidů rozdělit do několika denních dávek
- jednoduché cukry (ovoce, mléko) konzumovat na svačiny
- omezit, eventuelně vyloučit živočišné tuky (sádlo, máslo, tučné sýry)
- nekonzumovat nadbytečné množství bílkovin
- jíst dostatek zeleniny pro obsah vlákniny
- pít dostatečné množství vody 1,5-2 l /den
- dávat pozor na alkohol- obsahuje velké množství energie-může zapříčinit hypoglykémii
- udržovat si svoji ideální hmotnost
Jaterní
Jaterní dieta je energet. i biolog. plnohodnotná,lze ji podávat dlouhodobě.
- Obsah bílkovin a sacharidů je fyziologický,obsah tuků je snížený.
- Dieta má být složena z potravin,které při sníženém obsahu tuků mají i snížený obsah cholesterolu.Omezují se všechny potraviny s vyšším obsahem cholesterolu- zejména vaječný žloutek,částečně máslo.Jsou-li vejce nutná pro přípravu pokrmů,nemá jich být v této dietě více než 1 ks denně.Vaječný bílek není třeba omezovat.
- Zakázány jsou vnitřnosti.
- Někteří pacienti s onemocněním žlučníku,slinivky břišní a zvláště ti,kteří trpí průjmy,nesnáší mléko.
- Mimořádnou opatrnost vyžadují kombinace tuku s cukrem.
- Dieta je šetřící.
- Dbáme na vhodnou kombinaci pokrmů.Měly by být lehce stravitelné.
Dieta se podává po odeznění větších potíží při zánětu žlučníku a slinivky břišní,při chronickém zánětu žlučníku,při žlučových kaméncích.